Източник: Reuters

Облачните услуги бавно, но славно превземат технологичния свят. Това, естествено, води и до по-голямото търсене на хора с умения в тази сфера. В тази връзка компанията NovelAspect решава да направи собствено проучване кои са най-търсените умения и колко се плаща за тях.

Тя събира обяви за работа от 50-те най-големи градове в Щатите, публикувани в сайта Indeed, а след това проучва над 200 софтуерни платформи, за да провери кои умения са най-нужни на компаниите, пише Business Insider.

Ако говорим за технически умения, стандартните Excel и PowerPoint все още са на върха в списъка с нужните умения, като свободната работа със софтуер като Google Analytics също си е кажи-речи задължително. Обаче, когато става въпрос за уменията конкретно на разработчиците, облачните услуги доминират и то най-вече тези на Amazon. Пресмятанията в левове са приблизителни и са направени към днешния курс на долара:

#10: Amazon Elastic Beanstalk, $114,219 годишно

Този инструмент е нещо като шесторъката Шива. Той помага на клиентите да управляват едновременно своите AWS (Amazon Web Service) услуги - отдалчените компютърни услуги на компанията, които реално създават облачната компютинг плаформа. Сред тях са наемането на компютри, складово пространство, изпращането на нотификации, добавянето на нови устройства за следене и други. Месечна заплата - около 17,530лв.

#9: Openstack, $116,605 годишно

Openstack е технология, която е разработена от консорсиум от търговци, за да се конкурира директно с Amazon и се предлага се от компании като Cisco и HPE. Нейното предназначение е да позволи на компаниите е да трансформират своите частни дейта центрове в автоматизирани, ефективни и публични облаци. Също така им помага и за споделянето на данни от частните центрове към публични облаци. Месечна заплата - около 17,900лв.

#8: Apache Kafka, $117,234 годишно

Това е проект с отворен код, който се управлява от фондацията Apache Software. Kafka стриймва големи обеми от данни наистина бързо и в реално време. Първоначално е бил създаден, за да управлява съобщенията в LinkedIn, а в днешно време се използва за всякакви приложения в облака, например информацията от мултиплеър игрите. Месечна заплата - около 18,000лв.

#7: Amazon Key Management Service, $117,297 годишно

Тази услуга позволява на бизнеса да управлява ключовете, които (де)криптират данните им, които се съхраняват в облака на Amazon. Месечна заплата - около 18,010лв.

#6: Amazon Kinesis, $121,429 годишно

Kinesis стриймва данни в реално време. Това е директният конкурент на Apache Kafka и отговорът на Amazon. Естествено, услугата е създадана по начин, който позволява много по-лесната интеграция с кажи-речи всички Amazon услуги. Месечна заплата - около 18,640лв.

#5: Amazon Lambda, $121,481 годишно

Тази услуга е известна като "изчислителна платформа без сървър", което означава, че разработчиците могат да качат своите приложения на тази платформа, а тя автоматично осигурява компютърните ресурси, нужни за тяхното функциониране. Това е най-полезно при критични събития, например огромни пикове в потребителските посещения. Месечна заплата: около 18,650лв.

#4: Amazon CloudWatch, $121,980 годишно

Това е облачният мониторингов софтуер на Amazon. Той позволява на хората, които ползват уеб услугите на компанията да проследяват различни показатели, да проверяват за проблеми с производителността, да си слагат аларми или пък да настроят какви ресурси да ползват AWS (Amazon Web Services). Месечна заплата - около 18,720лв.

#3: Amazon CloudFormation, $132,308 годишно

CloudFormation е още един инструмент, който позволява на IT гурута автоматично да упрявляват няколко AWS облачни услуги и най-общо казано, да осигури плавната работа между приложенията на дивелъпърите и услугите на Amazon. Месечна заплата - около 20,310лв.

#2: Amazon ElastiCache, $136,250 годишно

Тази уеб услуга дава възможност на дивелъпърите да управляват част от приложенията си в страшно бърза "in-memory" облачна услуга, която подобрява функционирането им, просто защото ползват повече памет от ElastiCache. Месечна заплата - около 20,910лв.

#1: Amazon DynamoDB, $141,813 годишно

И върхът в класацията се оглавява от DynamoDB - NoSQL базата от данни на Amazon, която е една от многото видове бази данни на пазара и съхранява всякакви видове данни и във всякакви формати. Месечна заплата - около 21,770лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase