Снимка: Bulgaria On Air

Настъпи ли денят на истината за Гърция? Финансовите министри на еврозоната се събират днес в Люксембург за среща, на която ще бъде направено финалното усилие за постигане на спасителна сделка за Атина.

Към момента по всичко личи, че няма да има такава. Липсва оптимизъм за постигането на споразумение, въпреки че алтернативата е фалит на Атина и срив на гръцката икономика. Ключовата среща идва след като вчера Централната банка на Гърция за първи път предупреди, че страната е поела болезнен курс към фалит и излизане както от еврозоната, така и от евросъюза.

Председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум заяви, че шансът за развръзка по време на днешните разговори в Люксембург е “минимален”. По думите му Еврогрупата принципно е против отписване на гръцкия дълг, вариант, обмислян от МВФ. Липса на оптимизъм за сключване на сделка има и в Атина.

Финансовият министър Янис Варуфакис каза, че Гърция има "политически и морален дълг" да постигне споразумение с кредиторите. По думите му обаче срещата днес е малко вероятно да донесе незабавно решение.

Още по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air.

Гледайте още новини от "Свят" в bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase