Снимка: НАП

Над 300 000 подоходни формуляра са изпратени по електронен път към НАП. Това е и най-лесният начин за деклариране на доходите с безплатния персонален идентификационен код (ПИК).

Предстои да бъдат подадени още над 200 000 декларации в дните, оставащи до края април,  пише Нова телевизия.

Всеки може да получи ПИК код в офиса по постоянен адрес на физическите лица безплатно и безсрочно. Освен справки за задължения, с него могат да се подават декларацията за облагане на доходите, осигурителните декларации 1 и 6, както и справката за изплатени доходи на физически лица. Чрез персонален код се подава и декларацията за авансови данъци, която се изисква от самоосигуряващите се и наемодателите всяко тримесечие. 

Най-често клиентите на НАП проверяват с ПИК своите задължения, като тази услуга е ползвана над четири милиона пъти. На следващо място по популярност е справката за извършени плащания, като тази услуга е ползвана над два милиона пъти. 
 
Освен по електронен път, данъчните декларации могат да се изпратят по пощата или да се подадат на място в някои пощенски станции, където директно ще бъде издаден входящ номер. 
 
Срокът за подаване на годишните данъчни декларации за облагане на доходите изтича на 30 април.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase