Снимка: Reuters

Европейският съюз подписа споразумения за асоцииране с Украйна, Грузия и Молдова - три бивши съветски републики, които искат се сближат със Западна Европа въпреки натиска от Русия, предаде Франс прес.

"Това е голям ден за Европа (...) Днес Европейският съюз ви подкрепя повече от всякога", заяви председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой преди подписването на споразуменията с украинския президент Петро Порошенко и премиерите на Грузия и Молдова - Иракли Гарибашвили и Юрие Лянка.

Церемонията бе в Брюксел, където продължава срещата на върха на ЕС.

Подписването на споразуменията е "само началото на европейския път" на трите държави, каза председателят на Европейската комисия Жозе Барозу на церемонията.

"Знаем, че тези държави направиха европейски избор и искаме да подчертаем - подписването на споразуменията не е финален момент, а начало на европейския им път", каза още Барозу, цитиран от ИТАР-ТАСС.

ЕС е готов да сътрудничи с Русия и да разсее всякакви недоразумения във връзка с подписването на споразуменията за асоцииране на Грузия, Украйна и Молдова, каза председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой. "В тези споразумения няма нищо, което може да навреди на Русия. Тяхната цел е създаване на общо бъдеще и процъфтяване", подчерта той.

Споразумението на Украйна за асоцииране с ЕС очертава рамка на сътрудничество в редица сектори: енергетика, правосъдие, външна политика, визи, култура и др. Подписващите страни се ангажират да зачитат правовата държава и да се борят срещу корупцията.

"Какъв голям ден! Може би най-важният за моята страна след независимостта" през 1991 година, заяви Порошенко. "Историческото развитие е неизбежно", допълни той, като подчерта, че споразумението важи за "цяла Украйна, включително и Крим".

"През последните месеци Украйна плати възможно най-високата цена, за да сбъдне европейските си мечти", отбеляза също украинският президент, цитиран от Ройтерс.

Незабавната реакция на Русия след днешното подписване бе, че ще има "сериозни последици", отбелязва Ройтерс.

Русия ще вземе мерки за защита на икономиката си, веднага щом се проявят негативни последици от подписването на споразумението за асоцииране на Украйна с Европейския съюз, предаде ИТАР-ТАСС, цитирайки изказване на говорителя на руския президент Владимир Путин Дмитрий Песков.

Според Песков Русия ще предприеме действия, веднага щом за нейната икономика "настъпят нови условия с минусов знак". Той не обясни в детайли какви ще бъдат защитните мерки, а само каза, че "те са очевидни".

Руският дипломат Григорий Карасин, цитиран от руската агенция "Интерфакс", заяви по повод днешното подписване на споразумението за асоцииране на Грузия, Молдова и Украйна с ЕС, че ще има сериозни последици за суверенитета им.

На 21 март в белгийската столица бе подписана политическата част от споразумението за асоцииране на Киев с ЕС, а днес - икономическата.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase