Изгоряла кола пред входа на консулството на САЩ в Бенгази. Снимка: Reuters

Полетите от международното летище в либийския град Бенгази бяха спрени от съображения за сигурност, предаде Франс прес.

Източник от летищната администрация заяви за АФП, че решението е било взето след нападението срещу консулството на САЩ в града, извършено през нощта срещу сряда.

Още по темата

"Снощи получихме заповед да прекратим незабавно всички полети от съображения за сигурност", съобщи цитираният от АФП източник, който пожелал да остане анонимен. "Опасността идва от факта, че в района е възможно да има преносими зенитни ракети. Но все още точната причина не ни е съобщена", подчерта той.

Във връзка с нападението в Бенгази западните страни и НАТО отново изтъкнаха факта, че след свалянето на режима на Муамар Кадафи от военните складове в страната е било откраднато голямо количество оръжие, в това число и преносими зенитно-ракетни системи.

По-рано днес стана известно, че един от американците, загинали при нападението в Бенгази, Глен Дохърти, е бил ръководител на специализиран екип, изпратен в Либия да издирва "хилядите" според оценка на телевизия Ей Би Си преносими зенитни ракетни системи.

Дохърти е един от двамата двама бивши членове на елитно подразделение на ВМС на САЩ, които загинаха при нападението срещу американското консулство в Бенгази.

Двамата бивши "тюлени" - Тайрън Удс и Глен Дохърти - са се занимавали с "проблеми в сферата на сигурността". "Те загинаха, докато се опитваха да защитят своите колеги", се посочва в комюнике на Държавния департамент, което цитира изказване на държавния секретар Хилари Клинтън.

Удс и Дохърти са служили в Ирак и Афганистан. Те били убити, докато се опитвали заедно с други служители от охраната да евакуират служители на консулството, превърнало се в мишена на интензивен обстрел с автоматично оръжие и противотанкови гранатомети.

Тайрън Удс от 2010 г. се е занимавал с охрана на дипломатически мисии на САЩ в Близкия изток. Той оставя съпруга и трима синове, единият които е едва на няколко месеца, посочва АФП.

При нападението на консулския отдел в Бенгази освен двамата бивши "тюлени" и посланика на САЩ Кристофър Стивънс загина и бившият военен от ВВС на САЩ Шон Смит, който е отговарял за комуникациите на дипломатическата мисия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase