Снимка: Reuters

Край на мъките за страхуващите се от паяци. Учени най-сетне откриха причината за арахнофобията.

Паяците ни плашели заради факта, че постановката на крайниците им e под ъгъл, заради цвета им, както и поради  непредвидимите им движения, информира обнадеждаващо британският всекидневник "Дейли Мейл".

Според изследването на професора по психология Джон Мей от университета в Плимут човекът е устроен така, че да не харесва ъгловатите форми, а да предпочита заоблените.

Още по темата

Също така сме "програмирани" да се боим от съществата с тъмни цветове и да предпочитаме тварите, с които може "да се разберем".

Рецептата срещу арахнофобията е в познанието – да научим повече за паяците и да се опитаме да ги приемем без предубеждение.

Според професора те обаче са идеалните насекоми за предизвикване на фобии.

Въпреки че във Великобритания има само броени видове отровни паяци, страдащите от арахнофобия граждани са близо един милион.

Страхът се подхранва още от детската ни възраст, когато са първите ни срещи с тези насекоми.

"Хората предпочитат пъстроцветните пеперуди и ярките калинки. Докато паяците са тъмни и с дълги разчленени крайници. При тях както формата и цветът им се асоциират с неприятни емоции. Човешкото око долавя с крайчеца си и най-малките движения. А паяците се движат бързо и непредвидимо и това допълнително усилва чувството ни за страх", коментира проф. Мей. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase