Снимка: vlaamsbelang

Белгийската партия Влаамс беланг (Фламандски интерес) помести на сайта си скандална снимка, на която млада жена носи бурка, но е "облечена" само в изрязан бански костюм.

По думите на позиралата за снимката Ан-Софи Девинтер /19 г./, която е дъщеря на председателя на партията, целта е да се обърне внимание, че "жените винаги са първите жертви на исляма".

Местните медии определят Влаамс беланг като крайнодясна партия и поясняват, че кампанията е насочена срещу ислямизацията и дискриминацията на жените.

Официалното начало на кампанията е насрочено за март, когато в Антверпен ще се съберат представители на крайната десница от Франция, Австрия, Германия, Великобритания и Република Южна Африка.

В интервю за "Ласте ньойс" Ан-Софи заявява, че е искала да подкрепи баща си, че обича да позира и че идеята да сложи бурка и да се съблече е нейна. Тя не се притеснявала от получените смъртни заплахи.

Според вестник "Соар" Филип Девинтер, бащата на девойката, е последовател на Жан-Мари льо Пен и мечтае дъщеря му да следва стъпките на Марин льо Пен.

На другия полюс пък е новината за младеж, публикувал послание в YouTube, за което твърди, че е заснето в университета в Антверпен.

В него той отправя думи "с езика на омразата" срещу НАТО и правителството на Белгия. Младежът твърди, че е студент в университета и се числи към местното радикално ислямистко движение "Шериат за Белгия" /Sharia4Belgium/.

Движението нашумя след 2010 г., като досега отправи сериозни заплахи към министъра на отбраната и председателите на партиите Нов фламандски алианс и Влаамс беланг.

Организацията бе особено критична към участието на Белгия в операциите в Либия миналата година, посочва БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase