Снимка: архив Булфото

Преди 15 години българите участваха с надежда в масовата приватизация. Тогава държавата „подари” на народа си по 25 000 (неденоминирани) лева, записани в бонови книжки.

Какво се случва към днешна дата, показват изчисления на Investor.bg.

В масовата приватизация участие взеха 81 приватизационни фонда. В момента реално с акциите на повечето от тях не може да се търгува, тъй като липсва предлагане. По-активни са сделките с около 30 фонда, което позволява на някогашните инвеститори да продадат дяловете си.

Ако все още притежавате бонова книжка, то акциите, които има в нея могат да бъдат продадени чрез всеки лицензиран инвестиционен посредник. Важно е все пак да се имаме предвид, че в общия случай масовата приватизация не е довела до масово забогатяване.

Изчисленията показват, че най-печеливша се е оказала инвестицията в бившия приватизационен фонд Централен, който сега носи името Стара планина холд АД. Бонова книжка от този фонд в момента има текуща стойност от 825 лева.

Този пример обаче сякаш е по-скоро изключение – повечето бивши приватизационни фондове имат цена на акция доста по-ниска от първоначално вложената.

Каква е стойността на боновите книжки 15 години след масовата приватизация може да разгледате тук.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase