Изображение: CERN

Физиците, работещи на Големия адронен колайдер, успешно проведоха първите сблъсъци на оловни йони в ускорителя, което им дава възможност да изучават състоянието на материята, съществувало в първите мигове след Големия взрив, съобщи РИА Новости, като цитира ЦЕРН.

„Първите сблъсъци на оловни йони бяха регистрирани тази нощ (в неделя) на детекторите ALICE, ATLAS и CMS. Скоро в колайдера ще започнат да циркулират устойчиви лъчи (от оловни йони)“, се казва в съобщение на ЦЕРН.

Още по темата
В обичайната материя кварките и глуоните са „заключени“ между протоните и неутроните и не могат да съществуват в свободно състояние. Скоро след Големия взрив обаче Вселената се е състояла от гореща и свръхплътна „кваркова супа“, в която кварките се обединявали в гигантски групи.

Специално за изследване на това особено състояние на материята при създаването на колайдера физиците са предвидили възможността не само за протон-протонни сблъсъци, но и за сблъсъци на оловни йони.

Един от четирите главни детектора на колайдера – ALICE (A Large Ion Collider Experiment) – е разработен специално за изучаване на състоянието на материята.

Експериментите с тежки йони ще продължат до 6 декември, след което колайдерът ще излезе в „коледна ваканция“. Техническото преустановяване на работата му ще продължи до февруари 2011 г., след което най-скъпият в света физичен уред ще бъде пуснат отново.

Подобни експерименти са провеждани и в Брукхейвънската национална лаборатория на колайдера RHIC, където са провеждани сблъсъци на ядра на атоми на злато. На Големия адронен колайдер обаче оловните йони ще се сблъскват с 10 пъти по-голяма енергия.

Кварк-глуоновата плазма ще бъде изучавана и на руския колайдер NICA (Nuclotron-based Ion Collider facility), чието създаване се планира да бъде завършено до 2015 г. в Обединения институт за ядрени изследвания в Дубна.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase