Снимка: Istock

Хранителните нужди на жените се различават от тези на мъжете, особено през репродуктивните им години. На възраст 25-45 години жените често жонглират с множество отговорности, като изграждане на кариера, хобита, деца, семейство. Невинаги имат време да спортуват, понякога пропускат хранене или пък консумират основно вредни храни. Стресът също се намесва в живота им.

В резултат са налице умора, нервност, излишни килограми, възпаления в организма и дефицит на важни хранителни елементи.

Вижте кои са едни от най-важните в следващите редове.

Желязо

Един от най-важните минерали за женското здраве е желязото. То е от съществено значение за образуването на хемоглобин – протеин, който пренася кислород в тялото ни. Жените във възрастовата група 25-45 години са в репродуктивна възраст и са податливи на дефицит на желязо, в резултат на менструацията, но понякога и на нездравословен режим на хранене, в който има дефицит на храни, съдържащи желязо.

Това може да доведе до развитие на анемия, косопад. Едни от най-полезните източници на желязо са спанак, месо, леща, ядки, семена.

Калций

Калцият играе важна роля в поддържането на здравето на костите на вашето тяло. Той е особено важен за доброто здраве на жените, тъй като с напредването на възрастта се увеличава рискът от настъпване на остеопороза. Недостатъчният прием на калций може да доведе до загуба на костна маса или фрактури на по-късен етап.

Освен млечните продукти, на калций са богати и листните зеленчуци, ядките, семената.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase