Снимка: Istock

Медът е една от най-полезните храни от хилядолетия насам. Днес можем да се наслаждаваме на различните му вкусове – многоцветен, лавандулов, манов и т. н. Опитвали ли сте кестенов мед? Този ароматен мед е монофлорен, произведен от пчелите, които са събирали нектар от цветовете на кестена, като семейството на кестеновите дървета включва множество разновидности.

Кестеновият мед има тъмен кехлибарен цвят, който може да е вариращ от тъмнокафяв до кехлибарен със златисти или червеникави нюанси. Ароматът му е флорален, но не и натрапчив. Този вид мед кристализира бавно за разлика от други видове. Чудесна добавка е към сирена, месо (особено дивечово), десерти.

Какви са ползите за здравето от консумацията на кестенов мед?

Той е много богат на антиоксиданти – За тях е известно, че спомагат за инхибирането на свободните радикали и вредите, които нанасят върху организма. Антиоксидантите допринасят за намаляване на оксидативния стрес и произтичащото от това увреждане на клетките. Според западни специалисти, това е защото медът с тъмен цвят има по-високо съдържание на антиоксиданти.

Източник на витамини и минерали – Сред които желязо, витамини B и C, високо съдържание на калий, манган, мед, следи от аминокиселини и други хранителни вещества също се наблюдават при суровия кестенов мед. Всичкият този състав го прави чудесен за подсилване на защитните сили на имунитета.

Също така е известно, че има антибактериално и антимикробно действие. Богатият хранителен състав на меда го прави полезна храна за здравето на костите, мускулите, а също така и намалява възпаленията, свързани с артрита.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase