Снимка: Istock

С настъпването на всеки нов сезон, обръщаме внимание на това каква козметика да ползваме. През различните сезони кожата ни се нуждае от продукти, които да задоволят нейните нужди относно хидратация, слънцезащита (тя е важна през цялата година), защита от студ, сухота, третиране на бръчки, акне, кожни раздразнения и т. н.

Можем да разчитаме на висококачествена козметика и козметични грижи, но не бива да подценяваме и избора на храна.

Тъй като вече е есен, обръщаме вниманието към храните, които по-често консумираме през този сезон и които са особено полезни за здравето и красотата на кожата ни, като тиква, червено грозде, сладки картофи.

Вижте кои други да добавите към есенното меню.

Карфиол

През есента не пропускайте да добавите към менюто си и вкусния карфиол. Той е с високо съдържание на фолат, който помага на кожата да задържа влагата и насърчава клетките да растат и да се делят. Карфиолът е чудесен заместител на картофи или ориз и е подходящ за диетични режими на хранене. 

Тиквени семки

Те са изключително богати на цинк, който насърчава обновяването на клетките и предпазва кожата от инфекции. Но консумацията на тези вкусни семки ни осигурява и бета-каротин, за който е известно, че действа като антиоксидант и намалява риска от преждевременно стареене на кожата.

Нар

Един от най-полезните есенно-зимни плодове за здраво сърце и красива кожа. Наровете са много богати на антиоксидантни, които имат антиканцерогенни, противовъзпалителни и антимикробни ефекти за организма. Смята се, че редовната консумация на нар допринася за синтеза на колаген и е богат източник на витамин Е. Също така се смята, че предотвратява признаците на преждевременно стареене и предпазва кожата от увреждане на свободните радикали. 

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase