Снимка: Istock

Голяма част от пациентите прекъсват преждевременно лечението си поради финансови причини или липса на ангажимент и разибране на риска от поява на фрактури

По последни данни на Международната фондация по остоепороза (IOF), обхващащи населението в 29 европейски държави, от остеопороза страдат около 32 млн. души, което представлява 5,6% процента от населението на Европа. Броят на остеопоротичните фрактури към 2019 г. е приблизително 4,3 млн. Очакванията са до 2034 г. броят им да нарасне до 5,34 млн., което неминуемо ще повиши и разходите на здравната система за тяхното лечение.(1)

Проучването на IOF изследва различни показатели, като прави съпоставка между тях в отделните държави. Данните от него показват ограничен достъп до диагностика и по-конкретно изследвания на костната плътност за българските пациенти, както и сериозно забавяне в лечението, като над 76% от жените в България над 50-годишна възраст, които имат висок риск от поява на нова остеопоротична фрактура, не получават навременно или адекватно лечение.(2)

Скорошно проучване, проведено в България, анализира лечението на 1206 жени с установена остеопороза в рамките на 4 години, като по-голямата част от тях (88,3%) са без предишни фрактури. От всички 1206 пациенти 731 (60,6%) приемат лечение  през втората година, само 524 (43,4%) през третата година и едва 403 (33,4%)  през четвъртата година, в края на наблюдателния период. Основните причини за преждевременно прекъсване на лечението са финансови, последвани от липса на ангажимент отстрана на пациентите и разбиране на риска от поява на фрактури.(3)

По време на годишната среща на Американското дружество за изследване на костите и минералите (ASBMR) в началото на месеца Амджен обяви нови данни относно временните тенденции в честотата на фрактури на бедрената кост и фармакологичното лечение след появата на такива фрактури в Азия, Европа, Океания, Северна и Южна Америка. Резултатите от проучването разкриват, че фрактурите на бедрената кост представляват значителен проблем за общественото здраве по целия свят, както и че ефектите от застаряващото население и неоптималното фармакологично лечение могат да допринесат за увеличаване на тежестта от остеопорозата върху здравната система и обществото.(4)

Проучването е ръководено от Университета в Хонконг и се основава на тринадесет източника на данни от Австралия, Канада, Германия, Хонконг, Италия, Нидерландия, Нова Зеландия, Южна Корея, Испания, Тайван, Обединеното кралство и две системи от САЩ (Medicare и Optum’s de identified Clinformatics® Data Mart Database), като показва увеличаване на броя фрактури на бедрената кост на годишна база. Същевременно прилагането на фармакологично лечение в рамките на 12 месеца след появата на фрактура варира от 11,5% до 50,3% по целия свят, като последните годишни тенденции показват значително понижаване в някои здравни системи (напр. Medicare на САЩ).

Още за проучването четете в Puls.bg тук

Създадено със съдействието на Амджен

Източници:

1.    https://www.osteoporosis.foundation/sites/iofbonehealth/files/2021-06/Infographic%20General.pdf
2.    https://www.osteoporosis.foundation/sites/iofbonehealth/files/2021-08/Scorecard.pdf
3.    Boyanov, M.A., Borissova, AM., Petranova, T.P. et al. Clinical Management of Women with Newly Diagnosed Osteoporosis: Data from Everyday Practice in Bulgaria. Rheumatol Ther (2021). https://doi.org/10.1007/s40744-021-00358-0
4.    Sing C, Lin T, Bartholomew S, et al. Hip Fractures: Initial Report of Trends in Incidence, Treatment, and Mortality In Multiple Countries Using a Common Analytical Platform. Abstract presented at: American Society for Bone and Mineral Research Annual Meeting, October 1-4, 2021; San Diego, California.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase