Снимка: БГНЕС

Разрастването на коронавирусиа и увеличаващия се брой жертви поставя въпроса дали светът е подготвен за епидемия. А къде се намира България?

Ако се разделят държаваите на три групи - най-подготвени, добре подготвени и такива, които трудно ще се справят, България попада в средната група. Страната ни се намира на 61 място от 195 държави. Класирането се прави на базата на спазването на стандартите на Международните правила в здравеопазването.

Съседните държави на България отговарят по-добре на предизвикателствата при евентуална епидемия, сочи Индексът на глобалната здравна сигурност (GHS), цитиран от "Труд".

Гърция ни изпреварва сериозно (37 място), следвана от Турция (40 място), Сърбия (41) и Румъния (60). Единствено Северна Македония остава зад нас на 90 място.

Още по темата
В групата, в която попада и България, са повечето страни от Европа, Русия, части от Африка и Китай, който е на 51 позиция, с общ индекс 48.2, спрямо нашия от 45.6. 

Преди нас са и Литва, Полша, Чехия, Латвия, Естония, Белгия и Чехия, докато с по-лоши резултати са Русия (63 място) и Люксембург (67 място). 

България има добро ниво на здравеопазването, сочи индексът. Той сравнява страната ни спрямо средните коефициенти за останалите страни от групата. 

Ако средният коефициент на здравна превенция е 73, то у нас този показател е почти наполовина – 37.6. В Румъния той е 48.9, а в САЩ – 76.6. В установяването на болестите и поставянето на диагнози страната ни е на добро място – при международен индекс от 57, България разполага с 53.3. 

Най-добре подготвените държави според индекса са САЩ, Канада, Австралия, Тайланд, Франция, Великобритания, Швеция, Финландия, Дания, Швейцария, Нидерландия, и Словения.

Епидемията от новия коронавирус, започнала в Китай, вече е довела до заразяването на повече от 37 500 души по света, съобщи Световната здравна организация в Пекин.

Десет случая на коронавирусна инфекция са потвърдени в Хонконг за последния ден, общият им брой е нараснал до 36. Сред болните има девет души от едно и също семейство, които са се събрали на 26 януари на семейна вечеря.

Поради епидемиологичната заплаха в града бяха затворени туристически, културни и спортни съоръжения, бяха отменени масови мероприятия, а училищните ваканции бяха удължени до март. В събота в Хонконг започна да действа задължителен 14-дневен карантинен режим за всички, които влизат в града от континентален Китай.

Четвърти човек в Англия е тестван положително за коронавирус, след като се е заразил от британски пациент във Франция, съобщи английският главен здравен инспектор Крис Уити вчера. Уити уточни, че пациентът е настанен в специализиран център и сега се прилагат мерки, за да се предотврати евентуалното по-нататъшно разпространение на вируса

В Китай има 811 смъртни случая, а в континенталната част на страната потвърдените случаи на зараза са 37 198. Повечето от смъртните случаи са в централната китайска провинция Хубей, където новият тип коронавирус беше установен за пръв път през декември.

В Япония има 96 заразени, в Сингапур – 40, в Тайланд – 32, в Южна Корея – 27, в Малайзия – 17, в Тайван – 16, в Австралия, Германия и Виетнам – по 14. В САЩ случаите са 12, отделно американец почина от коронавируса в Китай.

Във Франция случаите са 11, в Обединените арабски емирства – 7, в Канада – 6, във Филипините – 3, един от които смъртен.

В Индия и Италия – по 3, в Русия и Испания – по 2.

 

По един установен случай има в Белгия, Камбоджа, Непал, Швеция, Шри Ланка и Финландия.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase