Снимка: БГНЕС

Всеки трети понеделник на януари носи името Blue Monday (Синият понеделник). Според психолозите, това е денят, в който сме най-депресирани, погълнати от студа, липсата на пари заради отминалите празници и нуждата да започнем веднага с изпълняването на обещанията, които сме си дали на нова година.

Но наистина ли Blue Monday е най-депресивният ден от годината или това е просто похват на ПР-ите?

Концепцията за него е създадена през 2004 година от психолога Клиф Арнал. Той създава формулата, която показва, че третият понеделник на януари всъщност е доста тъжен ден.

Факторите, които допринасят за лошото ни настроение са времето, финансови задължения, месечна заплата, колко време е минало от Коледа, времето, което е минало, след като сме се провалили с обещанията си дадени на нова година, ниска мотивация и нуждата да предприемем действия.

Но причината Арнал да стигне до тази формула е по-интересна. Той е потърсен от туристическата агенция Sky Travel, която иска да промотира своите зимни ваканции. От компанията го молят да изчисли кой е най-подходящият ден за подобно начинание, но вместо това психологът открива кой е най-тъжният ден след началото на годината... А защо не хората да се развеселят като резервират почивка някъде в чужбина?

От този ден нататък фирмите използват Blue Monday като ПР средство, за да предлагат услугите си. Според тях, точно на този ден хората се чувстват толкова зле, че са лесно податливи на реклами.

Редици компании предлагащи козметика, спа процедури и дори бургери предлагат своите "повдигащи настроението продукти", които да ни отърват от "депресията по време на Blue Monday".

Според доктор Джоан Харви да си играеш така с психическото здраве на хората е безсмислено. По думите му Синият понеделник е толкова син, главно заради мрачното време. Но ако навън е слънчево, то безспорно можеш да се почувстваш и щастлив, казва тя пред Independent.

От CNN също отбелязват, че макар Blue Monday да не е научно доказан, то сезонната депресия е напълно истинска. А причината за нея не са коледните празници или финансовите средства, а... липсата на слънце.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase