Снимка: Istock

Чаят улонг или оолонг (oolong tea, англ.) е екзотична напитка от Китай, която има прекрасни свойства и е много полезна за здравето. Предназначена е да се пие без добавки и подсладители, тъй като така организмът усвоява голяма част от неговите полезни вещества.

Китайците вярват, че чаят улонг помага в отслабването и поддържането на здравословно тегло. Този чай се използва в китайската народна медицина заради доказаното му богато наличие на антиоксиданти, полифеноли, аминокиселини, флавоноиди, които вкупом имат чудесни предимства.

Ускорява метаболизма и увеличава разхода на енергия

Колкото повече калории изгаряме на ден, толкова по-бързо виждаме резултатите от диетата и упражненията. Така подобряваме шансовете си за намаляване на обиколката на талията. Улонг помага за отслабване, защото ускорява топенето на мазнините.

Помага при чернодробна стеатоза

Омазняването на черния дроб или стеатоза според медицинската терминология, е състояние, което за съжаление се наблюдава много често и то не само при затлъстели хора. Най-често се дължи на нарушена мастна обмяна, причиняваща поява на омазнени участъци от чернодробната тъкан, причинени от отлагане на триглицериди в нея. Това затруднява работата на този важен орган.

Консумацията на чай от улонг помага за намаляване нивата на триглицеридите, холестерола и подобрява липидния профил. За щастие стеатозата е обратим проблем, който може да се редуцира с помощта на подходяща диета и чай от тази прекрасна билка. 

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase