Reuters

Общоизвестен факт е, че прекомерната консумация на захар в ежедневието води до затлъстяване, метаболитни заболявания и сърдечносъдови проблеми. Но какво всъщност е захарта? 

Захарта е комбинация от три молекули. Те са жизненоважни за хранителния режим на животинските организми. Но само две от тях са важни за човешкия метаболизъм.
 
Трите захарни молекули се наричат глюкоза, фруктоза и галактоза. В храните, захарта може да е изградена от различни комбинации от трите молекули.
 
Комбинацията от глюкоза и фруктоза се нарича захароза или сукроза. Типични представители на захарозата са кухненската захар, както и тази добита от захарно цвекло (около 40% от световния добив). Тази комбинация се слага в кафета и чайове.
 
При смесването на глюкоза и галактоза се получава лактоза или млечна захар. Тя се намира в почти всички млечни продукти.
 
В различните храни се намират различни типове захар със специфично съотношение между захарните молекули. Всеки тип захарна молекула има различно влияние върху човешкия метаболизъм.
 
Oще за различните видове захар може да прочетете в Puls.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase