Източник: Reuters

Болките в гърба и кръста са често срещани - на всеки 10 души осем-девет са имали такива болки. В много от случаи отшумяват бързо, защото не са свързани с някое трайно и сериозно заболяване. Това обаче може опасно да ни подведе и да отминем сигнали за зараждаща се болест. Още повече, че човек по принцип е склонен да се надява, че проблемите са дребни, временни и ще се оправят сами.

Има обаче болести с болки в гърба и кръста, които ако не им обърнем внимание навреме, с развитието си могат да ни доведат до обездвижване, както и дълго и трудно лечение. И дори операции.

Затова, ако болките в гърба и кръста не отминат за ден-два или са чести, трябва да потърсим консултация с лекар дали не се нуждаем от лечение на дископатия, примерно.

Причините за болки в гърба или кръста може да са различни. Често те са от проблеми с мускулите. Може да е настинка, ако работите на открито и ветровито, или в помещение, където става течение.

Тогава е възможно болките да се появяват периодично. И трябва да намерите трайно решение на проблема, защото може да стане "от нищо нещо" - да получите сериозни нервни възпаления.

Болките в гърба и кръста може да са и от мускулно претоварване. И тук не става дума само за вдигане на тежко.

Определени мускули на гърба могат да се претоварят и от дълго седене в неудобна поза - при дълго шофиране например, неудобно работно място пред компютъра, еднообразни движения и др. Тези условия влияят негативно и на ставните връзки, които също могат да предизвикат болки в гръбнака.

Тук профилактично можем да си помогнем с така наречената производствена гимнастика - на всеки 40-50 минути или час няколко минути да правим упражнения за раздвижване, смени на позата, "разтъпкване" из помещението.

Добър ефект имат обезболяващите гелове, има и специализирани упражнения при болки в гърба и кръста.

Както споменахме, болките в гърба и кръста могат да са от сериозни заболявания. За тях допринасят до голяма степен и причините, които вече изброихме. Такива заболявания са дисковата херния, стенозата, шиповете, остеопорозата.

С времето в организма настъпват структурни промени, включително и в гръбначния стълб. Износват се прешлени, дискове, стави, хрущяли. Това води до слягане, триене и притискане, включително на нервните окончания.

Това може да доведе до болки и в ръцете или краката, с което движението да бъде блокирано напълно. Има случаи, при които хората сутрин трябва да се обливат часове с гореща вода, за да се раздвижат и да започват някак деня си.

Не мислете, че това става "на преклонни години" - заболяват все повече хора в активна възраст. И това става именно заради начина на живот и работа - обездвижване, наднормено тегло, дълги часове в еднообразна и неудобна позиция на работа и т.н.

В допълнение нека да споменем, че усетът за болки в гърба и кръста може да подсказва, че всъщност са заболели някои вътрешни органи - жлъчка, черен дроб, бъбреци.

Заради което е още по-необходимо да потърсите лекарка помощ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase