Снимка: Bulgaria On Air

Скандал между държавната и частната болници в Русе може да остави стотици пациенти без спешна кардиологична помощ. Причината – държавното лечебно заведение реши да прекрати предсрочно договора за съвместна дейност с "Медика кор" за инвазивна кардиология. Досега тя се извършваше от частната болница, където месечно се обслужват над 300 пациенти.

Според Закона за лечебните заведения частна болница няма право да извършва дублираща дейност в помещения на държавно здравно заведение. За да може УМБАЛ-Русе да има своя инвазивна кардиология, трябва да прекрати договора с "Медика кор". Това става няколко месеца предсрочно, тъй като болницата иска да започне дейността си от февруари.

"Ние имаме готовност за незабавно започване на инвазивна кардиология, благодарение на….налична модерна ангиографска лаборатория, цял етаж от болницата стои празен и очаква пациентите за лечение, кадри, както лекари и сестри", обясни д-р Любомир Любенов, медицински директор на УМБАЛ-Русе пред Bulgaria ON AIR.

Частната болница обаче няма готовност да се премести по-рано, тъй като договорът й изтича едва през юли. Оттам са категорични, че ще се получи вакуум в лечението на пациентите. И твърдят, че в УМБАЛ нямат достатъчно специалисти.

Кметът на Русе е категоричен, че болниците трябва да се споразумеят в полза на пациентите.

"Няма как да лишиш повече от 300 души от квалифицирана медицинска помощ само за това, защото трябва да премерите коя болница е по-силна. Това не е нормална логика", убеден е Пламен Стоилов.

Държавната болница няма договор със здравната каса за инвазивна кардиология и ще се наложи да заплаща сама лечението на пациентите. Така ще е до април, когато предстои подписването на договора за 2017-а.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase