Източник: Reuters, архив

Ноември месец е месец за превенция и информиране относно борбата с рака на устната кухина. Според приетите стандарти на СЗО относно развитието на онкологичните заболявания, в тази област се включват следните локализации: устни, устни ъгли (комисури), лигавицата на устните, бузите, гингивата на горна и/или долна челюст, небцето, езика, пода на устната кухина. 

Съвременното разбиране за генетичния характер на онкологичните заболявания позволява да се говори за около 150 различни нозологични единици.

По отношение на хистологията повече от 90% от случаите са сквамозноклетъчни карциноми (СКК). Около 9% се развиват от тъкани на слюнчените жлези и  други тъкани, като например саркоми и лимфоми. Останалият 1% са метастатични лезии от първични карциноми, които могат да се разполагат навсякъде в организма, най-често са резултат от карциноми на белия дроб, млечните жлези, простатата.

Най-малко 80% от случаите на рак на устната кухина са свързани с многобройни клетъчни аномалии, които са резултат на хронично и прекомерно експониране на канцерогени, идващи от тютюнопушенето, консумацията на алкохол, включително редовната консумация на води за уста, съдържащи алкохол, дъвченето на тютюн.

Експонирането на ултравиолетова светлина и имунният дефицит също са свързани с възникването на ракови образувания на устните. Високо рисковите групи с НРV-инфекции се откриват в около 30% от случаите. Синдромът на Пламър-Винсън (Plummer-Vinson), както и хиповитаминозата на витамин А, също увеличават риска от развитие на орален и орофарингеален рак.

Оралният сквамозноклетъчен карцином има различни клинични прояви: бяло или червено петно, улцерация (язвичка), гранулирана повдигната лезия или комбинация от всички тези прояви.

Повече за рака на устната кухина може да прочетете на Puls.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase