Източник: Reuters
При хора с нарушена гликемия е важно да се има предвид така нареченият гликемичен индекс на консумираните храни. Някои храни, които включват в състава си бързо усвоими въглехидрати, водят до бързо покачване нивата на кръвна захар. Техният прием се препоръчва да бъде редуциран. 
 
Пример за такъв тип храни са – бялата захар, белият хляб, банани, някои сушени плодове, белен ориз, пчелен мед и други.
  
За разлика от това е важно наблягането на храни със среден и особено по-често на тези с нисък гликемичен индекс. Към храни със среден гликемичен индекс се причисляват картофи, тиква, кайсии, а към тези с нисък – прясно мляко, пълнозърнести хлябове, булгур, елда, някои бобови култури – грах, леща, зрял боб и други.
 
При тях е нужно отделянето на повече време за разграждане на храната и съответно това предотвратява настъпване на резки промени в кръвната захар.
 
Повече за храненето при диабет можете да прочетете в Puls.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase