Източник: Reuters, архив

 С легализирането на марихуаната в 25 щата в САЩ, все повече се повишава и интересът относно установяване на рисковете и ползите от употребата ѝ. От данните на ново проучване става ясно, че при мъжете тя действа с по-голяма ефективност като болкоуспокояващо средство, в сравнение с жените. 

В САЩ, на местата, където марихуаната вече е легална, тя може да се предписва за облекчаване на болка, гадене и повръщане, както и за стимулиране на апетита. Смята се, че тези ефекти се дължат на основните канабиноиди в марихуаната – тетрахидроканабинол и канабидиол. 
 
Когато става дума за облекчаване на болката, в данните на лабораторни проучвания се посочва, че ефектите от употребата на марихуана се различават сред мъжете и жените. 
 
За неговите цели изследователите се фокусират върху болкоуспокояващите ефекти на марихуаната сред 42 възрастни – 21 жени и 21 мъже, които пушат марихуана за развлечение. 
 
Те взимат участие в две проучвания, по време на които следа да пушат марухуана, която съдържа 3,56% – 5,60% тетрахидроканабинол, или плацебо версия. Веднага след това доброволците участват в тест, който следва да определи отговорът им към болка. Всеки участник потапя ръката си в студена вода – около 4 градуса по Целзий, и я държи, докато може да търпи болката.
 
Установява се, че сред мъжете, които пушат марихуана, чувствителността към болка е значително понижена, в сравнение с мъжете, които пушат плацебо. По отношение на чувствителността към болка сред жените, не се наблюдава значително разлика сред тези, които пушат марихуана и употребяващите плацебо. 
 
Сред всички участници впроучването, които използват марихуана, се отчита повишен праг на чувствителността към болка, но той е значително по-изявен сред мъжете. 
 
Данните са поместени на страниците на сп. Drug and Alcohol Dependence.

Още новини от света на здравето четете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase