Снимка: архив Булфото

Държавата ще задължи аптеките, които работят със Здравната каса, да осигурят безплатни лекарства за масовите заболявания. В противен случай аптеките няма да получават договор с НЗОК. Това обяви здравният министър Петър Москов в интервю за в. "Труд".

Още по темата

"Така ще постигнем целта на правителството нито един здравноосигурен пациент да не дава нито лев от джоба си за лекарства срещу масовите и социално-значимите заболявания", каза министърът. Той обясни, че това означава, че аптеките трябва да гарантират пред Касата, че ще осигурят наличността на референтния (напълно безплатния) медикамент за съответния болен.

"В момента в някои аптеки липсва напълно платеният генеричен продукт, който, да кажем, е 5 лв. и пациентът е принуден да си купи оригиналния аналог, който обаче е 55 лв.", обясни Москов.

Той допълни, че този проблем се наблюдава най-вече в малките населени места, където следващата аптека е на десетки километри.

Другата идея, която се обсъжда и дори се пише като законодателни промени, е създаването на мобилни аптеки. Те ще са решение за отдалечените и труднодостъпни места, в които няма фармацевтични обекти.

"Държавата ще гарантира осигуряване на специални автомобили, които ще бъдат оборудвани с хладилна техника и всичко необходимо. За да може хората от далечно селце да знаят кога по ясен график ще пристига мобилната аптека и те ще могат да си вземат лекарствата", обясни министъра.

Москов разказа и че с депутати от мнозинството обсъждат нови промени, свързани с болниците. Пустеещите имоти и терени, които никога не са били предмет на медицинска дейност и не са били нужни за нея, ще подлежат и без законова промяна на концесиониране.

"В правителството и с Министерството на финансите работим всички тези терени, които са точно 302 и днес са тежест на болниците (защото им се плащат данъци, такси, охрана), да могат да бъдат договорени за концесия, за отдаване под наем или продажба. А това е начин за стопяване на задълженията на болниците. Подобно действие не е свързано с политическа доктрина - дясна или лява, а със здравия разум. Т.е. когато имаш нещо, което никога не си използвал и не ползваш, а ти носи разходи, по-добре да намериш начин да ти донесе пари", обясни още министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase