Източник: Reuters, архив

Усещането на различните вкусове може да търпи промени с течение на времето – така например, ако една храна не ни е била вкусна като деца, започваме да я харесваме по-късно.

По време на ново проучване изследователите установяват средната възраст, на която се случва този обрат – 22 години. Тогава средностатистическият човек започва да оценява по-сложните и силни вкусове като козе сирене, чили сос и авокадо. 

Според учените промяната във възприятието на вкусовете се дължи на намаляване броя на вкусовите рецептори с напредването на възрастта. Бебетата например имат вроден апетит към сладко, а майчината кърма е богата на захар и мазнини. 

Новородените имат около 30 000 вкусови рецептори в устната си кухина и поради тази причина по-силните вкусове са много интензивни за децата. До достигане на зрелите години от живота около една трета от тези вкусови рецептори остават, като повечето от тях са разположени върху езика. 

От данните на новото проучване се установява, че много хора не харесват силните вкусове по време на детството, дори и през юношеството.

Такъв пример е с пармезана, чийто вкус не може да бъде оценен преди навършването на 22 години. От тази възраст започваме да харесваме и синьото сирене. По подобен начин повечето хора не харесват пикантното къри до късното си юношество.

От данните на проучването става ясно, че един на всеки трима възрастни консумира храна, която не хареса, когато е на гости, само за да не обиди домакина, пише още Daily Mail.

Повече полезна информация може да прочетете в рубриката „Хранене“ на Puls.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase