Източник: Reuters

Доц. д-р Цветин Генадиев е ръководител на „Вита простата център” и специалист по лазерна и лапароскопска урология.

- Доц. Генадиев, като уролог, сте отдал голяма част от Вашите професионални усилия в областта на рака на простатата. Повече от 10 години работите за ранна диагностика на простатния карцином. Моля, направете кратък увод по тази не толкова коментирана тема.

Благодаря за възможността да споделя моите професионални наблюдения и заключения по тази тема. 

Карциномът на простатната жлеза, или ракът на простатата, е заболяване на мъжете във възрастта най-често от 50 до 70 години. Това е най-активната възраст за един мъж. В тази възраст мъжете са най-силно семейно и социално активни личности, достигнали са своите професионални върхове. Известно е че рано открит, ракът на простатата е лечим. 

- Доц. Генадиев, как се извършва ранната диагностика и какви препоръки бихте отправили към пациентите?

За мъжете над 50-годишна възраст простатата е втори до трети по честота орган да развие рак, т. е. има възрастова причина за това състояние. Следва да се има предвид от пациентите.

Ранната диагностика на рака на простатата е възможна поради това, че простатната жлеза има собствен индикатор за състоянието си, ако ми позволите това широко определение. Това е така нареченият "простато специфичен антиген" или ПСА. Само простатната жлеза има специфичен туморен маркер. От неговите стойности разбираме, че жлезата се променя по някаква причина – възпаление, доброкачествена хиперплазия, рак или други промени. 

Препоръчваме на мъжете на 50-годишна възраст да започнат ежегодно изследване на простато специфичния антиген. Ако бащата на пациента е имал рак на простатата, тогава се препоръчва изследването и прегледът да започнат от 40-годишна възраст.

 

Цялото интервю може да прочетете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase