Снимка: Dnes.bg

Има болници, които в условията на криза и задлъжнялост, увеличават заплатите с 50 на сто, каза пред журналисти управителят на НЗОК Румяна Тодорова.

Тя отново посочи, че има не малко болници, в които са били приемани пациенти, неотговарящи на индикациите за
хоспитализация. Проверките на НЗОК показват, че има значителен брой лица, лекувани по няколко пъти в болница с една и съща диагноза.

Всички клинични пътеки трябва да се преработят, коментира Тодорова. По думите й в клиничните пътеки има много евтини и много скъпи процедури, като чрез евтините се увеличават разходите на болниците.

Тодорова посочи, че през октомври и ноември е имало болници, които са надвишили бюджетите си с по 700 000 и посочи "Токуда" и "Александровска".

Пловдивската болница "Каспела" е надвишила бюджета си с 340 000 лева, а "Св. Каридад" - с 200 000. Надвишаване на бюджетите се отчита и при болниците за рехабилитация, предаде БТА.

През ноември НЗОК е проверила 371 болници, като в 78 на сто от случаите средномесечният разход е надвишен значително.

През последните месеци на годината са проверени здравните досиета и медицинската документация на 1590 пациенти, които имат общо 4039 хоспитализации.

Заболяванията, за които тези пациенти най-често са постъпвали на болнично лечение, се групират в 6 основни класа и представляват 30% от всички хоспитализации. Водят заболяванията на дихателната система – на 479 души са извършени 742 хоспитализации или 18,4% от общия брой хоспитализации. От тях 44% са на деца, на които са осъществени половината от хоспитализациите за белодробни заболявания.

На следващо място са заболявания на сърдечно-съдовата система - 394 или 10% от общия брой хоспитализации, проведени на 241 здравноосигурени.

В част от случаите пациентите се изпращат за хоспитализация по финансови и социални причини, като липса на
средства за лечение, за дете - възраст на майките до 18 години (най-често от ромски произход), недостатъчен брой/липса на специалист в труднодостъпни региони и др.

Средствата на НЗОК няма да стигнат заради неправилното им усвояване, допълни Тодорова. Парите, изплащани от Касата, не отиват за пациентите, а остават в болниците, като е притеснително защо те са в окаяно състояние и защо трупат дългове, коментира тя.

По думите й принципалът на болниците би трябвало да изпълни и контролните си функции и да провери къде и за какво се харчат средствата от НЗОК.

Проверките ще продължат, а средствата, които са отчетени ще бъдат изплатени от НЗОК, увери Тодорова. Тя обаче добави, че ако се открият нарушения, Касата ще налага санкции. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase