Източник: Reuters

Новооткрити мутации може да обяснят защо при жените в напреднал стадий на рак на гърдата е по-вероятно да се развие резистентност към определени терапии. 

Изслеователите от Университета в Мичиган установяват, че при пациентките, които са подложени на антиестрогенна терапия, ракът може да „отговори“, като развие генетични вариации, които да неутрализират ефекта от лечението. 

Днес повечето случаи на туморното заболяване се класифицират като позитивни за естрогенни рецептори. Това означава, че туморът, както и неговите метастази, се влияят от хормона естроген.

Поради тази причина повечето терапии за лечение на рак на гърдата се основават на медикаменти, които потискат синтеза на този хормон. Действието на антиестрогенните терапии обаче често намалява с времето. 

Настоящото проучване, публикувано в сп. Nature Genetics, се опитва да проучи генетичните мутации, виновни за резистентността към медикаментите. Тези мутации активират естрогенните рецептори, когато няма наличие на естроген. Такива са случаите, когато пациентът приема ароматазен инхибитор, обяснява авторът на проучването Дан Робинсън.

За целта на проучването екипът изследва проби от 11 жени, които са диагностицирани с напреднал метастатичен рак на гърдата. При шест от тях експресиите откриват мутация на ESR1 – естрогенен рецептор, който се свързва със заболяването. Всички шест участнички са приемали ароматазен инхибитор, който има свойството да блокира синтеза на хормона. 

Учените смятат, че резултатите от проучването ще помогнат на експертите да разработят по-ефективнихормонални терапии.

 

Повече полезна здравна информация може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase