Снимка: Reuters

При лоша устна хигиена е възможно бактерии от устата да навлязат в кръвта, където да предивзикат образуването на тромб – кръвен съсирек, образуван от слепени кръвни плочици. Този тромб може да запуши малки кръвоносни съдове, чрез което ефективно да спре кръвоснабдяването на определи участъци от тялото. 

Streptococcus gordonii е обичаен поселник в човешката уста и формира най-външния слой от зъбната плака. При кървящи венци или нараняване на лигавицата на устата при хранене, тази бактерия може да навлезе в кръвоносната система и да стигне до произволна точка от организма.

 Учени от University of Bristol установиха тази година, че S. gordonii синтезира собствена молекула, която наподобява почти съвършено човешкия протеин фибриноген. Фибриногенът е основен кръвосъсирващ фактор. Той активира кръвните плочици, предизвиквайки тяхното слепване вътре в самите кръвоносни съдове. Тези слепвания могат да започнат отлагането си върху клапите на сърцето, предизвиквайки ендокардит или възпаление на кръвоносните съдове, което възпрепятства или директно блокира потока на свежа кръв към сърцето. А ако бъде нарушено кръвообръщението към мозъка, може да се стигне до инсулт.

Подобна форма на ендокардит може да бъде смъртоносна, а лечението й е или оперативноили с ударни дози мощни антибиотици. Около 30% от заболелите от ендокардит не могат да бъдат спасени, а за останалите се налага оперативна подмяна на увредената клапа с животинска или изкуствена.

Екипът на д-р Хелън Питърсън смята, че S. gordonii е една от няколкото зловредни бактерии от зъбната плака, които имат способността да преминават в кръвта и да нанасят тежки увреждания в отдалечени от устата участъци. 

Всички те обаче могат да бъдат избегнати с редовно миене на зъбите и използване на качествени продукти за дентална хигиена. Пастата за зъби често е недостатъчна, но в комбинация с конец за зъби ибилков препарат с бактерицидно действие за изплакване на устата – микробите нямат шанс!

 
Повече полезна здравна информация може да намерите на Puls.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase