Източник: Reuters

Ехинококозата (кучешката тения) представлява зооантропонозна огнищна паразитоза, която протича със симптоми зависещи, от разположението на кистите, с които се характеризира. Заболяването е известно още от древността и е описано от много автори в това число Хипократ, Гален и Разес. Въпреки това човечеството все още не е успяло да ограничи разпространението й и този проблем продължава да бъде актуален и днес, особено в България. Най-често засегнати са децата поради липса на установени хигиенни навици, както и честа игра с почвата и в пясъчници.

Това заболяване най-често е причинено от Echinococcus granulosus, принадлежащ към клас плоски червеи - Cestoda, който има дължина между 2,5 и 9 мм. Както повечето паразитни инфекции заразяването с този вид тения има сложен цикъл. За осъществяване на жизнения си цикъл паразитът има нужда от междинен и краен гостоприемник. Крайните гостоприемници са в повечето случаи хищници, чиято основна храна е месото на различни животни. Те биват най-често домашни кучета, вълци, лисици и др. като най-разпространеният краен гостоприемник в момента са безстопанствените кучета, за които не се полагат грижи относно обезпаразитяването им.

Човекът се явява междинен гостоприемник в жизнения цикъл на ехинококите и в него се развиват част от ларвните стадии на паразита.

Заразяването става посредством замърсени ръце или прием на замърсена храна и вода. Инкубационният период варира от 12 месеца до година.

Попаднали в червата ехинококите пробиват чревната лигавица и чрез кръвообръщението се пренасят в черния дроб и от там могат да засегнат всеки орган от тялото.

Какви са симптомите на кучешката тения може да разберете в Puls.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase