Източник: Reuters

До преди 40 години множествените кариеси на ранна възраст са били част от ежедневието, нещо, с което хората са се примирявали, без дори да могат да си представят, че това може да се промени. Защо това вече не е така? Причината е една – флуоридът.

Флуоридът (флуорният йон, йонизараният флуор) е минерал, който се среща във всички естествени водоеми – морета, океани, реки, езера, блата и подпочвени води. Днес е установено, че флуорът се съдържа в емайла и е незаменим за здравината на зъбите и устойчивостта срещу кариес. Флуорът участва в химични съединения, отлагани в костите и емайла на зъбите. Тези съединения осигуряват както механичната здравина на зъбите, както и химичната им устойчивост срещу киселинна атака от страна на бактериите, намиращи се в устната кухина. Вносът на флуор със стоматологичните продукти за орална хигиена е решаващият фактор, предопределящ много по-доброто дентално здраве на настоящото поколение в сравнение с всички предишни.

Днес флуорът се набавя под формата на лекарствени продукти или продукти за орална хигиена. Последните включват пасти за зъби, води за уста, гелове, пени и дори лакове, предназначени да предпазят зъбите от оцветяване и да им придадат блясък. Тези продукти заздравяват повърхностните слоеве на зъбите и ги предпазват от кариеси и счупване. Лекарствените продукти са предназначени за перорална употреба. Това са таблетки, капки или таблетки за смучене, които подпомагат прорастването и формирането на млечните зъбки на малките деца.

Най-значимият източник на флуор обаче е питейната вода, която се флоурира в съответствие с препоръките на Световната здравна организация от десетилетия насам. След като организацията възлага на експертите си да изготвят доклад за най-евтините и ефективни методи за задоволяване на потребността от флуор у световното население, специалистите достигат до извода, че най-евтино и ефикасно е именно флуорирането на питейната вода.

Днес консенсусът в медицинските среди е, че оптималното съдържание на флуор в питейната вода е 0,7 – 1,2 части флуор на 1 000 000 части вода. Т.е., в 1 000 000 грама вода трябва да се съдържат между 0,7 и 1,2 грама флуор. Такива количества са необходими за нормалното развитие на зъбите и костите. Ако съдържанието на флоур е прекалено ниско, зъбите и костите стават крехки и чупливи. Ако съдържанието е прекалено високо, зъбите се оцветяват, а костите могат да претърпят изменения, които да ги направят неустойчиви при натоварване. Състоянието се нарича флуороза. Флуорозата навярно е главната причина за широко разпространеното, но погрешно, мислене, че флуорът е вреден и трябва да бъде избягван на всяка цена. Истината е, че флуорът е химичен елемент, който задължително трябва да присъства в човешкото тяло, животът е просто немислим без него. Не случайно, той се съдържа във водата, в храната и в пастите за зъби.

Както всичко друго, така и флуорът може да бъде вреден в прекалено големи количества. Това настъпва най-вече в райони, в които подпочвените води са много богати на флуор, при което приемът чрез питейната вода се завишава прекомерно. По-редки са случаите на системно или случайно предозиране с лекарствени или стоматологични продукти. Едва при тези обстоятелства, приемът на флуор трябва да бъде ограничаван целенасочено.

Още интересни здравни новини можете да прочетете в Puls.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase