източник: Reuters

Сигурно сте виждали тежест приличаща на гюле с дръжка в някоя стара зала или пък познавате треньори, които ги използват. В последните години това древно пособие за трениране се завръща и придобива популярност както в професионалния спорт, така и сред трениращите за добра форма и външен вид.

 
Какво представлява суингът? Това е движение, което е динамично и най-просто може да наподобите на засилване на тежест и изхвърлянето й напред, използвайки мускулите по задната част на тялото – прасци, задно бедро, глутеуси, латисимус, трапецовидни мускули. За съвременния човек такова движение е изключително ценно, защото активно ангажира мускулите, които са най-засегнати от целодневното седене на работното място, лошата стойка пред компютъра и липсата на физическа активност.
 
Нови изследвания дават добри надежди за хората, които страдат от болки в кръста, тъй като низходящата фаза на суинга подпомага финия контрол и стабилизацията на конкретни мускули, които губят обем и сила поради различни дисфункции в тази област на тялото.
 
Хората, които използват суинга като тренировка често изпълняват само това движение, т.е. за 10, 15 или 20 минути тялото успява да се натовари пълноценно – аеробно и анаеробно. Това пести време, позволява развиването на сила, силова издържливост и повишен аеробен капацитет и то с движение, което може да изпълнявате буквално навсякъде без особена подготовка. Бързата загуба на мазнини е много приятен резултат!
 
Съвети за изпълняване на суинг и организиране на тренировката можете да прочетете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase