източник: Reuters

Прилагането на акупунктурно лечение може да има положителни резултати за намаляване и облекчаване на умората, при жени с рак на гърдата.

Учени установяват, че жените, посещавали шест седмични акупунктурни сесии, са намалили усещането за умора, тревожност, депресия и са подобрили значително качеството си на живот.
 
Умората е един от най-честите симптоми при страдащите от рак, обясняват специалисти. Причината се дължи до голяма степен на приема на медикаменти и прилагането на химиотерапия, водещи до изтощение на организма.
 
Гаденето и повръщането след химиотерапия често намаляват желанието за консумацията на храна. По този начин организмът не може да си набави нужните хранителни вещества, което също съпътства появата на умора.
 
Акупунктурата спомага за насърчаването на енергийните нива в организма, смятат изследователи.
 
В проучване изследователи от университета в Манчестър проследяват 227 жени с умерена или тежка умора, свързана с наличието на туморно образувание, които са подложени на акупунктурна терапия.
 
Всяка една от доброволките е претърпяла химиотерапия за лечение рак на гърдата през последните 5 години преди началото на проучването.
 
Резултатите показват, че на шестата седмица след началото на сеансите, доброволките са с намалено усещане за умора и отпадналост.
 
Необходими са допълнителни проучвания в тази насока, за да се установи дали ползите от прилагането на акупунктура са дългосрочни или носят само временно облекчение.
 
Препоръчителна е консултация със специалисти преди да се предприеме лечение с акупунктура, предвид наличието на онкологично заболяване.
 
Още интересни новини за здравето можете да прочетете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase