Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Акупунктурата е най-ефикасна при трудните за диагностициране болести и може да бъде прибавена безпроблемно
към списъка от терапии за лечението им, съобщи "Дейли телеграф".

Учени от университета в Ексетър изследвали 80 пациенти и проверили за ползата от въвеждането на акупунктура към назначеното им лечение. Тези, които се подложили на иглите, показали съществено и трайно подобрение в сравнение с онези,които не преминали през курса.

От 80-те пациенти около 60 на сто се оплаквали от мускулно-скелетни проблеми и три месеца преди експеримента били посетили 44 болници, 52 поликлиники, минали през 106 визитации на джипита. Половината били третирани с акупунктура в продължение на 26 седмици, а другите служели за контролна група.

Преминалите през иглената терапия показали значителни подобрения. След 26-та седмица и участниците в контролната група били подложени на акупунктура и показали същите окуражаващи резултати.

Шарлот Патерсън, ръководител на екипа, провел експеримента твърди, че прибавянето на 12 сеанса акупунктура с по пет игли към нормалния курс на лечение подобрява трайно възстановяването на пациентите и ефектите му траят цяла година. "Това е първият опит за изследване на ефективността на иглолечението при трудните за диагностициране болести, заяви Патерсън. Един от всеки пет пациенти има симптоми, които не са диагностицирани  от медицината и лечението им е два пъти по-скъпо от това на останалите пациенти.", допълва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase