Снимка: Булфото

Министърът на околната среда и водите Нона Караджова ще внесе идната сряда на заседание на Министерския съвет проектопостановление за прогресивно нарастващи такси за найлоновите торбички.

Според нея най-масовите торбички от 15 микрона през 2011 г. ще се таксуват с 15 стотинки всяка, а през 2014 – 45 стотинки.

От министерството се надяват по икономически път да стимулират населението да използва торбички за многократна употреба от плат или друг подлежащ на рециклиране материал.

За една година в България се използват над 1 милиард и 250 милиона торбички, които освен че замърсяват околната среда, а при вятър окичват дървета и храсти, се разграждат изключително бавно.

Според направено национално социологическо проучване 80% от анкетираните българи са одобрили предвидените мерки.

Още по темата

Нона Караджова посети Ямбол, за да провери на място на какъв етап са двата проекта на общината за водния цикъл на града и изграждане на пречиствателна станция за отпадни води и канализация на най-стария квартал на града.

Екоминистърката изрази надежда, че България има шанс да избегне санкции по стартиралата наказателна процедура заради пропуснатите срокове за изграждане на определения от Европейския съюз брой регионални депа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase