Жените, които страдат от топли вълни по време на менопаузата, не бива да се тревожат, тъй като този симптом е добър знак.

Учените изясниха, че топлите вълни, които мъчат жените през този период, гарантират 50-процентова защита от развитието на рак на гърдата.

Степента за защита се увеличава правопропорционално от силата на симптомите на менопаузата, съобщи The Daily Mail.

Според експертите от университета във Вашингтон дефицитът на хормони, който води до появата на неприятните симптоми, също понижава вероятността от развитието на рака.

Било установено, че жените, усетили няколко „прилива” на вълни на ден, имат 40% по-малко естрадиол – една от формите на хормона естроген. А именно естрогенът играе ключова роля при развитието на някои видове рак.

Обикновено след 50-годишна възраст яйчниците престават да изработват естроген и прогестерон. Именно тогава започват усещанията за топли вълни и пристъпи на изпотяване.

Според статистиката тези симптоми измъчват три от всеки четири жени.

Потенето се увеличава значително през нощта, жената страда от емоционални изблици, умора и главоболие.

Представените изводи са направени на базата на резултатите на 1000 жени на възраст от 55 до 74 години, диагностицирани с рак на гърдата. Те били анкетирани какви симптоми са имали по време на менопаузата.
Резултатите били сравнени с тези на друга група жени, които не са боледували от рак.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase