Снимка: БГНЕС

Докато у нас се обсъждат все по-строги мерки за пияни и дрогирани шофьори, на Запад, където за война по пътищата в новините почти не се говори, строгите мерки са факт. Един такъв интересeн пример идва от Германия, съобщават от Нова Нюз. Там нарушителите на пътя с отнета книжка, могат да си я върнат, само ако преминат през медицинско-психологически преглед.

Този преглед може да бъде назначен от съда или властите, а хората я наричат "идиотски тест". Там не се тестват знанията и уменията за шофиране.

На този тест трябва да докажем, че шофираме без да сме опасни за себе си или за околните. Застрашени с отнемане на книжка са натрупалите с 8 наказателни точки. Най-честата причина да бъде препоръчван този тест е шофиране след употреба на алкохол. Този тест може да бъде препоръчан и ако има съмнение, че шофьорът има проблем с алкохола.

Между 400 и 800 евро струва процедурата по тестването, може да поскъпне и до над 1000 евро. Младите шофьори нямат право до пият дори чаша алкохол до 2 г. след взимане на книжка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase