Снимка: Pixabay

Швейцария иска да участва в щита за противовъздушна отбрана на Европа, съобщава "Ройтерс", позовавайки се на правителството на страната.

Според критиците подобен ход би бил несъвместим с дългогодишната традиция на неутралитет на страната.

Европейският небесен щит е обща схема за противовъздушна отбрана, създадена от Германия през 2022 г., с цел укрепване на европейската противовъздушна отбрана - въпрос, който излезе на дневен ред след нахлуването на руските сили в Украйна.

Министърът на отбраната на Швейцария Виола Амхерд трябва да подпише декларация за намерение да се присъедини към програмата по време на среща с колегите си от Австрия и Германия в Берн в петък.

Около 17 европейски държави досега са се подписали в проекта "Небесен щит" (Sky Shield), сред които Германия, Великобритания, Финландия и Швеция.

Целта на инициативата е да се намалят разходите за страните чрез координиране на техните доставки на системи за противовъздушна отбрана, като например системите "Пейтриът". Освен това се цели да се даде възможност за сътрудничество в обучението, поддръжката и логистиката.

Неутрална Швейцария е подложена на нарастващ натиск от европейските си съседи след руската инвазия през февруари 2022 г. да помогне на Украйна, като позволи реекспорта на швейцарски оръжия.
Миналата седмица Берн отхвърли искането на швейцарската отбранителна фирма RUAG да продаде 96 бойни танка "Леопард" 1 A5, които да бъдат използвани в Украйна. По-рано пък наложи вето на искания от Дания и Германия, които възнамеряваха да изпратят произведени в Швейцария бронирани машини и боеприпаси в помощ на Киев.

По тази причина ходът за Европейския небесен щит породи опасения относно политиката на неутралитет на страната.

"Това не подхожда на една твърдо неутрална Швейцария", заяви Вернер Гартенман от лобистката група "За Швейцария".

Той изрази загриженост, че този ход ще направи Швейцария военно зависима от други държави и НАТО и ще превърне страната в мишена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase