Снимка: БГНЕС

Мариупол едва се държи, Русия тества балистична ракета, Уимбълдън раздвои света. Последните новини около случващото се в конфликта в Украйна, предава БГНЕС.

Мариупол може да падне до "часове"

Командирът на силите, защитаващи Мариупол от стоманодобивния завод в обсадения пристанищен град отправиха отчаяна молба за помощ, заявявайки, че неговите морски пехотинци "може би са изправени пред последните си дни, ако не и часове".

"Врагът ни превъзхожда с 10 към едно", казва Сергей Волина от 36-та отделна бригада на морската пехота.

 Опитът за евакуация е неуспешен

Усилията за евакуация на цивилни от Мариупол отново се провалиха заради руски обстрел, твърдят официални лица в Киев. „За съжаление днес хуманитарният коридор от Мариупол не сработи по план“, казва вицепремиерът Ирина Верещук.

 ООН иска срещи между Русия и Украйна

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш поиска да се срещне с президентите на Русия и Украйна в съответните столици на страните, каза говорител на ООН. Тъй като организацията беше до голяма степен отстранена от конфликта досега в конфликта, Гутериш отправи искането в писма, изпратени до руския президент Владимир Путин и украинския му колега Володимир Зеленски.

 Само части за самолети

Министерството на отбраната на САЩ оттегли твърдението си, че Украйна е била снабдена с повече самолети, заявявайки, че са доставени само части.

Още по темата

Говорителят на Пентагона Джон Кърби каза, че макар самолети с фиксирани крила да са били предложени от неидентифицирана страна за укрепване на отбраната на Киев, "те не са получили цели самолети от друга нация".

 САЩ ръководят бойкота на Русия на Г-20

Финансови служители от най-богатите страни в света се събраха, за да се справят с глобалните предизвикателства, включително възможна продоволствена криза. Преди това, обаче, трябва да преодолеят помежду си напрежението заради руската инвазия в Украйна.

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън повлече крак за оттеглянето на множество финансови министри и шефове на централни банки, които изключиха камерите си при стартирането на речта на руския министър. Към Йелън се присъединиха британски, френски и канадски служители.

 Немско главоболие

Германският канцлер Олаф Шолц е под натиск заради отказа да изпрати тежки оръжия в Украйна. „Вярваме, че Бундесверът ще бъде в състояние да ни снабди с оръжията, от които се нуждаем в момента“, каза посланикът на Украйна в Германия Андрий Мелник пред телевизионния оператор ZDF. "Не знаем защо това не се случва."

Генерал Маркус Лаубентал твърди, че Берлин не е в състояние да изпрати оръжията, които Украйна иска, тъй като това би "значително отслабило собствената отбранителна способност на Германия".

 Повече от пет милиона са вече бежанците от Украйна: ООН

Повече от пет милиона украинци вече са избягали от страната си след руската инвазия, съобщи ООН.

ВКБООН, агенцията на ООН за бежанците, съобщи, че 5 034 439 украинци са напуснали след нахлуването на Русия на 24 февруари.

За разлика от тях над милион украинци са се върнали в страната си от началото на руската инвазия, каза говорител на граничните сили на Киев.

Киев предложи преговори с Русия в обсадения Мариупол

 Украйна предложи да проведе "специален кръг" от преговори с Русия в обсадения град Мариупол

"Да. Без никакви условия. Готови сме да проведем „специален кръг от преговори“ точно в Мариупол", написа в Twitter главният преговарящ на Украйна и помощник на президента Михаил Подоляк, цитиран от АФП. "Едно на едно. Две на две. За да спасим нашите момчета, Азов, военни, цивилни, деца, живи и ранени. Всички. Защото са наши. Защото са в сърцето ми. Завинаги", написа Подоляк.

Ракетна заплаха

Президентът Владимир Путин каза, че Русия е изпробвала успешно своята междуконтинентална балистична ракета "Сармат", добавяйки, че оръжието от следващо поколение, способно да носи ядрени заряди, ще накара враговете на Кремъл да "помислят два пъти".

 Шеф на ЕС в Киев

По време на посещение в Украйна върховният представител на ЕС Чарлз Мишел каза, че съюзът ще направи "всичко възможно", за да помогне на Украйна да спечели войната и че молбата на Киев за членство в блока е "приоритет".

Той също така настоява военните престъпления, за които се твърди, че са извършени от руски сили, да бъдат разследвани.

 Офанзива в Донбас

Министерството на отбраната на Украйна заяви, че нейните войски са отбили руска атака в град Изюм, вход към източния регион на Донбас, който е обект на голяма руска офанзива.

Киев също заяви за загубите на врага при украинска контраатака близо до град Маринка в южната част на Донбас, където проруските сепаратисти се бият с правителствените сили от 2014 г.

 Дебатите на финландските депутати за присъединяване към НАТО

Финландският парламент започва дебат за това дали да се стреми към членство в НАТО.

Русия предупреди за ядрено натрупване в Балтийско море, ако Финландия и съседна Швеция, която също обмисля присъединяване към НАТО след инвазията, се присъединят към западния съюз.

 Забрана на Уимбълдън

Уимбълдън забрани руски и беларуски играчи от тазгодишния турнир от Големия шлем заради нахлуването на Москва.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase