Снимка: БГНЕС

Миньори излязоха на протест в столицата на Полша, Варшава. Демонстрацията беше организирана под мотото: "Да" на полския енергиен суверенитет, "не" на високите цени на енергията".

Демонстрантите връчиха петиция на представителството на Европейската комисия в страната, с която се обявяват против закриване на въгледобивната индустрия.

Протестиращите скандираха, че заедно трябва да спрат действията на Брюксел и че не искат енергийна революция с цената на загуба на работни места, пише БНР.

"Ние сме за енергийна диверсификация, но основните енергийни източници като въглища, петрол трябва да останат. Не може да разчитаме на газ и на възобновяеми източници", заяви участник в протеста.

На демонстрацията присъства и Януш Ковалски - депутат от крайнодясната и антиевропейска партия „Обединена Полша“.

"Поляците не са съгласни с драстичното увеличение на цените на енергията. Енергийният суверенитет се основава на собствени източници. Полша има свои въглища и от тях трябва да произвеждаме енергия и отопление“, каза Ковалски.

През октомври полски миньори във въглищната индустрия излязоха на протест близо до Съда на Европейския съюз в Люксембург. Съдът на Европейския съюз нареди на Полша да плаща дневна глоба от 500 000 евро, докато въгледобивната мина "Туров" не бъде затворена.
   
Протестиращите осъждат затварянето, което ще изпрати хиляди хора в бедност.

Полша не затвори „Туров“, изтъквайки че осигурява 7% от електричеството в страната и закриването ѝ ще бъде риск за енергийната сигурност. Решението на Съда на ЕС е по жалба на Чехия, според която мината „Туров“ е екологична заплаха, тъй като е в близост до чешката граница. Полша осигурява 80% от енергийните си нужди от въглища, но според плана на Европейския съюз за постигане на въглеродна неутралност е договорила до 2049 година да затвори и последната си въгледобивна мина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase