Снимка: БГНЕС

Стачка блокира гръцки острови, където се планира да започне строителството на нови мигрантски лагери, съобщи БНР.

На островите Лесбос, Хиос и Самос през цялата нощ местните жители нападаха с камъни и бомби "Молотов" полицейските части. Днес държавни учреждения, училища и дори магазини затвориха.

Терените, които са предвидени за строеж на лагери, се охраняват от силно въоръжени полицейски части. Правителството категорично заяви, че няма да отстъпи пред нежеланието на хората да се изграждат нови лагери.

Остров Лесбос е центърът на напрежението. Хората поставиха налична селскостопанска техника и автомобили, за да спрат достъпа на властите  и до попречат на строежа на лагери.

Костас Мудзурис, областен управител, коментира пред медийте, че поведението на правителството е "срам за демокрацията" и допълни, че "това не се е случвало дори и по време на военната хунта". 

Още по темата

Полицаите, изпратени на място са шокирани и определят ситуацията "като на война".

Лидерите на опозиционните партии призовават правителството да уважи решението на местните жители и незабавно да прекрати строежите на лагери.

Тази нощ на островите пристигнаха опозиционни депутати, за да направят опит да се намали напрежението и да не се стигне до жертви.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase