Снимка: БГНЕС

ЕС ще се опита да преговаря за запазване на свободата на движение на хора в бъдещите отношения с напусналата го Великобритания. Това заяви председателят на външната комисия на Европарламента Дейвид Макалистър, който отговаря и за преговорите за бъдещите отношения с Лондон.

Според него ЕС трябва да се стреми към запазване на целостта на общия пазар, на митническия съюз и на четирите свободи на движение - на хора, стоки, услуги и капитали. Британският премиер Борис Джонсън вече обяви, че Лондон иска да се откаже от всички тях до края на годината.

Евродепутатите дадоха днес на Европейската комисия насоки за преговорите, които се очаква да започнат през март. В мандата се казва още, че в бъдещите отношения с Великобритания, досегашното ѝ третиране не може да се запази, тъй като тя е вече трета страна, но ЕС трябва да се стреми и към отношения извън търговията.

Още по темата

Брюксел вече обяви, че ще цели подписване на споразумение за свободна търговия при две условия - гарантиране на достъп за рибарите до британски води с улов по квоти и свободна и честна конкуренция от двете страни на Ла Манша.  

“На никого и никога не сме предлагали такива отношения, но те вървят с гаранции за запазване на социалните, екологичните и стандартите за защита на потребителите на ЕС”, заяви в Европарламента в Страсбург председателката на

Еврокомисията Урсула фон дер Лайен, напомняйки, че Брюксел предложи търговия без квоти и мита.

Тя добави, че амбициите на ЕС са високи и изрази учудване, че Лондон се стреми към по-малко - отношения по модела на ЕС с Канада или Австралия, с която Брюксел няма търговско споразумение.

“В днешния свят размерът има значение, а ние сме пазар от 440 млн души”, посочи Фон дер Лайен. “Разбира се, Великобритания може да приеме и по-малко, но сега не е време за намалени стандарти и амбиции”, посочи Фон дер Лайен в коментар към изказванията на британския премиер Борис Джонсън, че Лондон се стреми само към търговски връзки, но желае да излезе от общия пазар, митническия съюз и европейските стандарти върху стоките, услугите и сигурността на данните.

Първият дебат за връзките с Лондон премина вяло в Европарламента в отсъствието на британските депутати, чийто мандат прекъсна с Brexit. Само крайните националисти на Марин льо Пен настояха Еврокомисията да преговаря твърдо с Кралството, като с чужда държава. Дори и те обаче заявиха, че бъдещите отношения ще са изключително важни, дори само защото всеки трети френски рибар зависи от достъпа до богатите на риба британски води.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase