Снимка: visualhunt.com

Малтийското председателство на ЕС съобщи, че ще продаде на благотворителен търг 80 лимузини, взети специално за нуждите на европейските лидери и делегации по време на 6-месечното си управление на Съвета. Островната държава е начело на ЕС от началото на годината до 1 юли, когато председателството поема Естония.

80 BMW от 4 и 5 серия били подарени миналото лято на правителството за европейското председателство от малтийския клон на баварската фирма, която е официален спонсор на правителството за председателството. Те са чисто нови и са държани в закрити гаражи, пишат малтийците. С тях са превозени 20 000 президенти, премиери и делегати, участвали в различни прояви на председателството на двата малтийски острова.

След 2 седмици лимузините ще бъдат обявени на търг в полза на фонда на Обществото на шаха, което се грижи за социалнослаби малтийци. Организацията е под патронажа на малтийските президенти, но не получава държавно финансиране, а се издържа от частни дарения.

Малтийците се надяват с жеста, освен да помогнат на бедните и да влязат в забавната история на председателствата. Последният запис в нея засега е от срещата на върха на ЕС в Братислава миналия октомври. Тогава, освен че корабчето, което разхождаше европейските лидери по Дунава, заседна в плитчина, изчезна и звънчето, с което се обявяваше начало и край на заседанията. Оказа се, че някой го е прибрал, за да го подари за спомен от словашкото председателство на шефа на Съвета на ЕС Доналд Туск.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase