Найджъл Фараж. Снимка: архив, Reuters

Бившият лидер на Партията за независимост на Обединеното кралство (ЮКИП) Найджъл Фараж, който бе сред водещите идеолози на Brexit-а, няма да издига кандидатурата си на предстоящите на 8 юни предсрочни парламентарни избори. Това заявява самият той в авторска статия в "Дейли телеграф", публикувана днес и цитирана от ТАСС.

Петдесет и три годишният Фараж, който е член на Европейския парламент от 1999 г., пише, че няма да се кандидатира на тези избори, но ще продължи "да се бори за Brexit-а в Европа". Досега той седем пъти е кандидатствал за мандат в Камарата на депутатите, но винаги без успех.

В статията Фараж признава, че е бил изкушен да постави кандидатурата си в избирателния район Клактън, след като там е оттеглил кандидатурата си Дъглас Карсуел, бивш депутат от ЮКИП.

"Това би било за мен лесна победа и влизането в Камарата на общините би било оправдание за всички усилия при участието в избори през всички тези години", обяснява той.

По думите му след дълъг размисъл преценил, че в качеството си на евродепутат може по-ефективно да влияе върху излизането на Великобритания от ЕС.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase