Снимка: архив Reuters

Европейската комисия излезе с позиция по спора между ГЕРБ и БСП за това застрашена ли е България от санкции заради нарушения в усвояването на европейските средства.

Говорителят на ЕК за земеделието и селските райони Даниел Росарио обяви, че плащанията по програмата за развитие на селските райони в България продължават на регулярна основа, както са планирани.

Още по темата
Той обаче обясни, че плащания по две от мерките в момента са прекъснати поради съмнения относно тяхното приложение.

"Сумите, за които става въпрос, са много малка част от 2,3 милиарда евро, които България ще получи за развитие на селските райони в настоящия финансов период", каза Росарио. Той уточни, че прекъсванията и отлаганията на плащания са временни мерки от превантивен характер, и ако не бъдат открити нередности, отложените суми ще бъдат изплатени на по-късен етап.

"В момента Европейската комисия обсъжда въпроса с българските власти според обичайната и нормална процедура", обясни говорителят.

Той допълни, че ясна представа за размера на финансовите корекции, които могат да се наложат, ако има такива, ще има след като бъде завършена проверката.

Росарио обясни още, че "сумите, за които става въпрос, са значително по-ниски, от това, което беше представено в някои медии".

По-рано днес БСП отново обвини управляващите, че заради нарушения при усвояването на парите от ЕС, Брюксел няма да ни възстанови около 1 млрд. лв. за земеделие и те ще трябва да бъдат покрити от държавния бюджет.

ГЕРБ отрекоха това, а земеделският министър Десислава Танева показа документи, според които ЕК продължава да извършва плащания и днес.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase