Снимка: Reuters, архив

Солидарността с мигрантите, бягащи от война, не трябва да засенчва безпокойството от трафика на хора и заплахата от екстремисти. Това заяви на срещата на Вишеградската четворка днес унгарският президент Янош Адер, цитиран от Асошиейтед прес и БТА.

Макар и "хуманитарните аспекти да са много важни, особено предвид наближаващата зима, ще допуснем голяма политическа грешка, ако пренебрегнем аспектите на тази миграционна вълна, свързани с престъпността и националната сигурност", каза Адер.

Той заяви това в курортния град Балатонфюред на срещата на Вишеградската четворка (Унгария, Полша, Чехия и Словакия). Там бе и хърватската му колега Колинда Грабар-Китарович.

Полският президент Анджей Дуда подчерта, че планът на Европейския съюз да разпредели 120 хиляди бежанци на квотен принцип не е ефективно решение на миграционната криза, въпреки че Полша гласува в подкрепа на схемата на ЕС, отбелязва Асошиейтед прес.

Дуда посочи, че големият брой мигранти, пристигащи в Хърватия, Унгария, Италия и Гърция е "проблем на целия ЕС и именно такъв трябва да бъде подходът към проблема".

Въпреки че другите страни от Вишеградската четворка се споразумяха да изпратят полицаи и военни, за да помогнат на Унгария в контрола на границата й с Хърватия - необичаен ход, при който военнослужещи от страни от ЕС ще застанат на границата с друга държава членка, Грабар Китарович се въздържа да изрази становище, отбелязва Асошиейтед прес.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase