Снимка: Ройтерс, архив

Германия е готова да продължи разговорите за достъп на Румъния и България към Шенгенското пространство, заяви днес в Букурещ германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер, цитиран от агенция Франс прес.

Още по темата
"Готови сме да подкрепим процеса на разговори" за достъп на Румъния и България, заяви Щайнмайер на пресконференция с румънския си колега Богдан Ауреску.

"Ситуацията в сферата на сигурността в Европа се промени, но това няма нищо общо с факта, че продължаваме да работим усилено, за да могат страните, които не членуват в Шенген, да изпълнят условията за достъп", каза той.

Най-новият доклад на Европейската комисия, публикуван през януари, подчертава според него напредъка, постигнат от двете страни в областта на правосъдието.

"Министрите на вътрешните работи сега имат задачата да взимат решения за следващите етапи", допълни той.

Румъния и България, които са членки на ЕС от 2007 г., кандидатстват за достъп до Шенгенското пространство от 2011 г., но без успех.

Някои държави, като например Холандия, смятат, че Букурещ и София трябва да постигнат по-голям напредък в борбата срещу корупцията и сигурността на границите си. Франция също изрази колебание, отбелязва АФП. /БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase