Снимка: Reuters

55,3 на сто от гласувалите във вчерашния референдум в Шотландия са подкрепили оставането й в Обединеното кралство, а 44,7 на сто са се обявили за независимост.

Това са резултатите след окончателното преброяване на гласовете във всичките 32 избирателни окръга, съобщи Франс прес.

Активността е била рекордна - 84,6 на сто, съобщи БТА.

Резултатът от шотландския референдум е "изключително важен" за цялото Обединено кралство, заяви Алистър Дарлинг, оглавяващ противниците на независимостта на Шотландия, в обръщение към своите привърженици, предаде ИТАР-ТАСС.

"Победата ни означава, че жителите на Великобритания споделят все така едни и същи ценности", заяви Дарлинг. "При все това днес не е време да празнуваме - продължи той. - Напротив, необходимо е в най-скоро време да тръгнем към решаване на проблемите, изтъквани по време на предизборната кампания и от двата политически лагера: и от противниците, и от привържениците на независимостта."

"Референдумът не бива да разцепи обществото ни, а напротив - да го сплоти още повече", подчерта главата на кампанията под наслов "Заедно ни е по-добре".

Британският премиер Дейвид Камерън поздрави тази сутрин Дарлинг за "добрата работа", след като частичните резултати от допитването показаха, че повечето шотландци искат да останат в Обединеното кралство, напомня агенцията.

Вижте как Шотландия прекара нощта на референдума, преди да бъдат обявени резултатите на 19 септември 2014г. във видеото:

Вижте как Шотландия прекара нощта на референдума, преди да бъдат обявени резултатите на 19 септември 2014.

Прочети още на: http://bgonair.bg/world/2014-09-19/shotlandiya-izbra-da-ostane-v-obedinenoto-kralstvo
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase