Марин льо Пен. Снимка: Reuters

Фронтът на евроскептиците се разцепи на две, но това не бива да успокоява традиционните европейски партии, пише италианското издание "Либеро куотидиано".

Атаката срещу Европа беше подета вчера. В самото сърце на ЕС /Брюксел/ започнаха да се оформят две отделни групи, които са привърженици на идеята за запазване на националния суверенитет и за борба срещу европейската интеграция, посочва италианският вестник.

Едната група, чиито контури се оформиха вчера, е крайнодясна коалиция около Марин льо Пен, лидерката на Национален фронт - националистическото движение, което постигна голям успех на изборите за ЕП във Франция и спечели 24 мандата в Европарламента. Другата - на евроскептиците около британеца Найджъл Фараж.

Още по темата

Депутати от най-малко 6 страни членки ще се присъединят към Льо Пен, за да сформират, както тя самата каза, разумен и стабилен политически съюз. Вчера в Брюксел лидерката на Националния фронт получи подкрепата на ръководителите на холандската Партията на свободата Герт Вилдерс, на италианската Северна лига Матео Салвини и на белгийската Фламандски интерес Геролф Анеманс, както и на представителя на австрийската Партия на свободата Харалд Вилимски.

Според Льо Пен именно тази група ще води най-последователна битка срещу ЕС, защото тя няма да налага един единствен модел, а ще защитава различията и богатството на различията, както и спецификата на моделите, които се появиха в отделните страни, влизащи в състава на групата.

Льо Пен се зарече, че фронтът, сформиран около нейната партия, ще положи усилия да блокира всеки опит за напредък на ЕС в ущърб на отделните страни членки. Льо Пен обещава да положи усилия в борбата срещу федерализацията на ЕС, за която се борят Европейската народна партия и Партията на европейските социалисти.

Към другия фронт - на евроскептиците около британеца Найджъл Фараж, лидер на Партията за независимост на Обединеното кралство, спечелила изборите за ЕП във Великобритания, засега проявява интерес италианското Движение 5 звезди на комика Бепе Грило, което се оформи като втората политическа сила в Италия след евровота със спечелени 21,15 процента - с близо 5 процента повече от партията на Силвио Берлускони Форца Италия.

Фараж обещава неговата група да предизвика куп проблеми на Брюксел, защото в нея ще влизат бунтари, които умеят да водят битки с усмивка на уста.

Засега традиционните сили са в очакване да видят какво ще се случи с евроскептичния фронт, разпаднал се на две, и дали действително в ЕП ще се оформят двете групи на Льо Пен и Фараж.

Според най-новите данни в ЕП ще има 41 независими депутати, както и 64 депутати от нови партии, които досега не са били в ЕП. Парламентарната група, към която спадаше досега партията на Фараж, получава 38 места в ЕП. ЕНП има 213 места, социалистите и демократите 191, демократите и либералите – 64, зелените и европейският свободен алианс - 52, консерваторите и реформистите - 46, единна левица и северната зелена левица – 42 места.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase