Пламен Орешарски и Жозе Барозу. Снимка: БТА

Председателят на Европейската комисия Жозе Барозу е информирал премиера Пламен Орешарски, че Европейската комисия ще предприеме мерки спрямо България заради неспазване на европейските правила в споразуменията за „Южен поток”, предаде БНР.

Това стана, след като Орешарски увери Барозу, че България ще се съобрази с препоръките на Комисията с подготвяния закон за енергетиката.

Жозе Барозу съобщи, че е изразил пред държавните и правителствени ръководители позицията на Еврокомисията, че някои от споразуменията за „Южен поток”, които са били сключени или се договарят, противоречат на европейските правила и комисията ще предприеме съответните действия.

Още по темата
Барозу е казал това и при срещата си с Орешарски. „Аз информирах премиера за намеренията на ЕК в това отношение. Ние трябва да гарантираме, че правилата на вътрешния пазар се спазват, защото вярваме, че в този случай излагаме на риск енергийната сигурност на България и европейската енергийна сигурност“, заяви председателят на Еврокомисията,

Той подчерта, че ЕК следи от месеци ситуацията в България и е изцяло наясно с нея.

„В Европейския съвет днес аз не оставих място за илюзии – ние ще действаме всеки път, когато преценим, че правилата на вътрешния пазар, свързани с енергетиката, не се спазват. Според нас случаят със споразуменията, постигнати или сключени от България, е такъв”, заяви още председателят на ЕК.

Барозу подчерта още, че е особено важно Европейският съюз да бъде единен по въпроса за енергийната сигурност.

Според ИТАР-ТАСС изявлението на председателя на ЕК е реакция на вчерашното съобщение, че руската компания "Стройтрансгаз" в консорциум с българското дружество "Газпроект Юг" е спечелила търга за изграждане на частта от "Южния поток" на територията на България. Европейската комисия се опасява, че проектът "Южен поток" ще попречи на реализацията на конкурентния европейски газопроводен проект "Южен коридор", който трябва да свърже Европа с Централна Азия, като заобикаля Русия, отбелязва руската информационна агенция.

Миналата есен еврокомисията започна антимонополно разследване относно проекта "Южен поток", тъй като споразуменията за неговото построяване противоречат на нормите на "третия енергопакет" на ЕС, припомни ИТАР-ТАСС. Според агенцията ЕС не се смущава от факта, че тези споразумения са били сключени преди влизането в сила на "третия енергопакет", тоест Брюксел му е придал обратно действие. Русия и ЕС вече са създали работна група по решаването на този проблем.

Вчерашното неформалното заседание на Европейския съвет беше посветено не на енергетиката обаче, а на резултатите от изборите и номинациите за следващ председател на Еврокомисията. Изненадващо германският канцлер Ангела Меркел, която по-рано подкрепи кандидата на ЕНП Жан-Клод Юнкер, сега заяви, че иска да бъде обсъждан по-широк списък с имена.

Изявлението й беше определено като „абсурд” от лидера на социалистите в Европейския парламент Ханес Свобода. Вчера Юнкер получи зелена светлина от Европарламента да търси мнозинство за номинацията си, а сега го блокират от собственото му политическо семейство, коментира Свобода.

Председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпoй заяви, че ще преговаря по номинациите с новите лидери на политически групи, които ще бъдат избрани през юни. По думите му държавните и правителствени ръководители ще очакват от кандидатите стратегически план с приоритети, сред които да са мерките за възстановяване на икономиката и енергийната сигурност.

По време на неформалния съвет снощи ръководителите на Евросъюза обсъдиха номинациите за наследника на Барозу. Преговорите ще продължат през юни с лидерите на новоизбраните фракции в Европарламента.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase