Снимка: Impact Press Group

Миграционните потоци към Европа са въпрос от хуманитарно естество, но касаят и сигурността на ЕС. Това заяви на пресконференция в Атина вицепремиерът и министър на външните работи на Гърция Евангелос Венизелос.

Той отбеляза, че Гърция, Малта и Италия са под миграционен натиск, но България също страда от прилива на мигранти от Близкия изток и Северна Африка.

"Има проблем с равномерното разпределение на тежестта от миграционните потоци. Никоя държава не може да се справи сама, това е европейски проблем", коментира Венизелос.

Според него натискът ще продължава, докато съществуват проблемите в страните, откъдето мигрантите произхождат.

"Ако в Сирия скоро няма промяна, не може да се очаква и промяна в бежанските потоци. В Близкия изток и на юг от ЕС виждаме съживяването на стари и нерешени конфликти. Важно е ЕС да действа в синхрон с решенията на Съвета за сигурност на ООН, на Русия и на САЩ", настоя гръцкият дипломат №1.

По повод предстоящото по-късно днес официално встъпване на Гърция във функциите й на председател на Съвета на ЕС до юли вицепремиерът посочи, че в Атина са взети допълнителни мерки за опазване на обществения ред.

"Взели сме мерки заради присъствието на ръководството на Европейската комисия", уточни той в отговор на въпрос дали днес демонстрациите в столицата са били забранени.

Венизелос отбеляза, че председателството на Гърция ще разполага едва с четири месеца преди изборите през май за следващия Европейски парламент, за да придвижи напред някои законодателни предложения.

"От политическа гледна точка сме изправени пред предизвикателствата на евроскептицизма и безработицата. В много държави, включително в Гърция, има възход на крайнодесните сили - това е проблем, с който трябва да се борим. Много хора вярват, че ЕС е виновен за проблеми като нарастващата безработица. Трябва да преразгледаме европейския обществен модел", каза той.

По думите му четирите големи приоритета на председателството на Гърция ще бъдат: мерките срещу безработица; управлението на икономическите институции на ЕС, включително по отношение на гаранцията за банковите депозити; контролът на границите и свободното движение; морската политика в областта на енергетиката, риболова и околната среда.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase